Vi voksne skal huske på, at det kan være rigtigt svært for børn at anvende de regler og normer, de lærer i den fysiske verden og overføre dem til den digitale verden. Derfor skal vi som en del af børnenes dannelse, lære dem at begå sig på de sociale medier, siger Charlotte Smerup, der er børnefaglig konsulent i Børns Vilkår. Hun har fingeren på børnenes digitale puls gennem sin daglige kontakt med børn, der henvender sig på Børne- Telefonens rådgivningslinjer.
Facebook, Snapchat, YouTube, Instagram… og ja, seneste også Pokémon Go’. Listen over de sociale medier er lang og den bliver kun længere dag for dag.
”Sociale medier kan være rigtig gavnlige for børn og deres sociale adfærd. De kommunikerer med deres venner, øver sig i at skrive til hinanden, danner nye interessefællesskaber, og generelt er børn utrolig gode til at udvikle deres kreativitet på de sociale medier, ” siger Charlotte Smerup. Hun pointerer dog også, at der desværre kan være mange faldgruber for børnene på de sociale medier. Her er særligt digital mobning og deling af nøgenbilleder et stigende problem.
I 2014 havde BørneTelefonen hos Børns Vilkår 156 rådgivningssamtaler med børn om digital mobning. Sidste år var tallet vokset til 240 rådgivningssamtaler. Erfaring fra BørneTelefonen viser, at mobning, der nu i lige så høj grad foregår online, kan føre til både ensomhed, selvskade og selvmordstanker.
”Ligesom der udspiller sig rigtig mange dramaer og intriger i skolegården. Så udspiller der sig mindst lige så mange i deres digitale liv. Måske endnu flere, fordi de sociale medier aldrig holder pause,” siger Charlotte Smerup.
”Når børnene kommunikerer gennem en skærm, forsvinder nogle af de grundlæggende sociale koder og regler, som børnene kender fra ansigt-til-ansigt kommunikation. Derfor opdager børn ikke altid, når de kommer til at mobbe hinanden eller udelukke hinanden via de sociale medier. Ligesom de måske også kan glemme at forholde sig til, hvem der sidder på den anden side af skærmen,” siger Charlotte Smerup, der fortæller, at det er de voksne omkring barnet, der her spiller en rigtig vigtig rolle.
”Som voksen er man nødt til at være meget til stede og regulere det, som børnene foretager sig på de sociale medier. De voksne kan hjælpe børn med at være opmærksomme på, når de skriver noget, der sårer eller krænker andre eller som kan misforstås af modtageren,” siger Charlotte Smerup. Hun fortæller videre, at børn ofte kan blive meget overraskede, når voksne påpeger deres adfærd – børnene har ikke nødvendigvis skrevet det, for at såre eller holde nogle uden for.
Ligesom børn skal lære at læse og cykle, skal de lære at begå sig på de sociale medier:
”Når man er barn, har man brug for voksne til at regulere de relationer, man har. Ligesom vi lærer vores børn om rummelighed, inddragelse, etik og moral og empati, skal vi også lære dem at ’gå’ online,” siger Charlotte, der her mener, at de voksne skal mere på banen:
”På de sociale medier kan der foregå rigtig mange ting, som forældre ikke ser. Børn kan have brugt penge på et online spil, delt billeder eller de kan være udsat for mobning, udelukkelser, eller have fået henvendelser fra voksne, der opfordrer børnene til at mødes eller til at sende billeder af dem selv. Her har børn brug for de voksnes hjælp til at redde dem ud af situationer, de er havnet i og som de ikke selv kan overskue,”siger Charlotte Smerup.
”Der er en person, der bliver ved med at sms mig. I starten ignorerede jeg det, men så begyndte jeg at svare, og fandt ud af, at han var 32 år. Alligevel skrev jeg videre med ham. Jeg vidste godt, at det var forkert. Men jeg følte mig, som om jeg var vigtig. Jeg vil ikke have, at han skal skrive med mig mere. Men jeg kan ikke sige det til min mor, for jeg endte med at sende ham et billede. Hvad skal jeg gøre?”
Pige, 12 år
”For noget tid siden filmede jeg mig selv på en app kaldet videostar, hvor jeg langsomt smed tøjet og til sidst var helt nøgen. Jeg ved ikke, hvorfor jeg lavede den. Jeg slettede den med det samme, men nu er jeg så bange for, at videostar stadig har min video, og at de kan lægge den på nettet og bruge den mod mig.”
Pige, 11 år
”Jeg kom via Snapchat til at sende et lettere erotisk billede af mig selv og lagde det ud på MyStory, hvor alle kan se det i 24 timer. Tre venner tog et screenshot af det og gemte billedet på deres telefoner. Nu frygter jeg, at billederne kan ødelægge mit liv. Jeg har ikke tænkt på andet den sidste uge og ved ikke, hvad jeg skal stille op. Jeg er virkelig bange for, hvad der skal ske.”
Dreng, 15 år
Snapchat er en app, som børn og unge bruger til at sende billeder eller korte videoklip til hinanden. Billederne og videoerne ligger der kun i ti sekunder, og derfor bruger de Snapchat til at sende private billeder og udfordrer måske hinanden til at gå længere over grænsen. De unge bruger mest Snapchat til at chatte med deres venner, altså dem, de kender i virkeligheden. Børnene starter med at bruge snapchat cirka samtidig med, at de kommer på Instagram – også selvom Snapchat ikke tillader brugere under 13 år at oprette en profil.
Faldgruber
Man kan tage et screenshot af billedet eller gemme video filen, så det, børnene sender, kan havne i forkerte hænder. Børnene skal også her tænke over, hvad de sender til hinanden og hvad de deler.
Videokanalen har godt fat i børn i alle aldre. Fra mellemtrinnet er der en tendens til, at børnene bruger YouTube til at løse problemer. Hvordan laver jeg en tomatsuppe? Hvordan lægger jeg en flot make-up? Hvordan spiller jeg Pokémon GO?
Faldgruber
YouTube anbefaler andre videoer, du måske ville være interesseret i at se. Det er ikke sikkert, det er børneegnet indhold det hele. Tal med børnene om, hvad man kan støde på på nettet og hvordan det kan være en god idé at tale med en voksen, hvis man ser noget, der er frastødende.
Spillet, der er blevet uhyrlig populært på no time. Der er status i at opnå et højere level end sine kammerater og fange de eftertragtede Pokémon GO-figurer.
Faldgruber
Spillet er designet, så man møder andre mennesker. Vigtigt at tale om, at børnene ikke skal udlevere deres mobilnumre eller gå med fremmede. Det kan være en god idé at gå to og to sammen, hvor den ene hele tiden er opmærksom på trafikken.
Børns Vilkår har udarbejdet gode råd til, hvordan forældre kan guide deres børn til brugen af Pokémon GO: De findes på: www.bornsvilkar.dk/nyheder/pokemongo-guide-til-foraeldre
Sådan hjælper du børn og unge på sikker digital kurs
Hos SkoleTjenesten fra Børns Vilkår er erfaringen, at forældre ofte er usikre på, hvordan de kan hjælpe deres børn sikkert på vej. Derfor har Børns Vilkår, i samarbejde med TDC, udviklet fem gode råd til forældre, så de kan være bedre rustet til at forberede børnene på de digitale problemstillinger.
Selvom dit barn måske ved mere om de nye medier, er det dig som forælder, der har erfaring og overblik over, hvordan man omgås andre. Orienter dig, vis interesse, vær nysgerrig og lær sammen med dit barn.
*Udarbejdet af Børns Vilkår og TDC
Læs mere og få flere råd om børn og unges digitale liv på www.bornsvilkar.dk/fokus/mobning/digitalt/gode-rad-mod-digital-mobning
Udarbejdet af Børns Vilkår.