Spring til hovedindhold

Hvad skal du være opmærksom på?

Forfatter: Heidi Boserup Jønsson

Fotograf: LMS – Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade

Det kan være svært at få øje på elever med selvskade, da de fleste forsøger at skjule det. Men der er alligevel nogle fysiske tegn og adfærdsændringer, du kan holde øje med.

I forhold til påklædning og eksponering af kroppen kan eleven f.eks. begynde at gå med langærmede bluser, selvom det er sommer. Det kan også være, at eleven undgår sport, svømning og andre aktiviteter, hvor kroppen eksponeres, eller hvor der er fælles omklædning.

Ændringerne kan f.eks. også være øget fravær i skolen, dalende fagligt niveau og ændring af tematikker i f.eks. dansk stil. Det kan desuden være humørændringer, hvor eleven er trist, passiv, mut, indesluttet, irritabel, har vredesudbrud og udadreagerende adfærd med en tendens til at skabe konflikter.

Når du taler med eleven, kan det være en god idé at spørge ind til søvnen, da mange med selvskade sover dårligt og for lidt.

Man vil også kunne opleve en social tilbagetrækning, hvor eleven ikke ser venner i samme omfang som tidligere, har vanskeligt ved at etablere og indgå i sociale relationer og trækker sig fra sociale arrangementer.

Af fysiske tegn kan det være sår, rifter og ar på arme, ben, mave og lår. Der kan også være tale om uforklarlige forstuvninger, blå mærker eller brændemærker.

Tal med eleven om din bekymring

Hvis du observerer eller hører, at en elev ændrer adfærd, eller du får mistanke om mistrivsel og evt. selvskade, kan det aldrig skade at spørge, hvordan hun har det. Giv udtryk for din bekymring på en nænsom måde ved f.eks. at sige, at du rigtig gerne vil forstå hende, men at du er i tvivl om, hvordan I skal tale om det, så hun føler sig set og mødt. Du kan evt. bede hende om at sige til, hvis du får spurgt på en uheldig måde, da det naturligvis ikke er din hensigt.

Det kan være, at hun benægter, men de fleste synes, det er værre at blive overset og usynliggjort fremfor konfronteret med en bekymring. Mange unge fortæller, at der er voksne, som har set selvskaden, men ikke reageret på det. De unge tolker det som ligegyldighed og som noget, man ikke skal tale om. For flere havde det ovenikøbet øget deres skam.

Fakta

Du kan bruge LMS’ opspringsredskab som inspiration til samtalen med eleven.

Du finder det på lmsos.dk/viden/vejledning-til-fagpersoner/opsporingsredskaber