”2020 var et år, hvor der blev taget vigtige skridt for forældre i sorg. Allerede i sommers stod det klart, at der var politisk opbakning til at vedtage en lov om ret til sorgorlov for alle forældre, som mister børn på op til 18 år. Loven blev gennemført på baggrund af et borgerforslag stillet af Pernille Møller Jensen, der selv har mistet et barn,” udtaler direktør i Forældre & Sorg – Landsforeningen Spædbørnsdød, Birgitte Horsten. ”Men vi har hele tiden ment, at en sorgorlov kan ikke stå alene, og at der er brug for, at den følges op af specialiseret faglig støtte til forældrene.
Det har vi haft tæt dialog med repræsentanter fra alle politiske partier om i løbet af året, og da reserveforhandlingerne faldt på plads i udgangen af 2020, var det en stor glæde, at vi fik tildelt de nødvendige midler til at løfte netop den opgave,” tilføjer Birgitte Horsten.
En af de politikere, der har bakket op om at sikre forældre støtte og rådgivning, er socialordfører fra SF, Trine Torp.
”Det er en aftale med mange gode initiativer. Jeg er bl.a. rigtig glad for, at forældre, som mister et barn, nu får hjælp og støtte under deres sorgorlov,” udtalte hun om tildelingen af reservemidler tilbage i november.
Om politikernes beslutning om at sikre en helhedsorienteret indsats for forældre i sorg siger Birgitte Horsten: ”Det er en stor anerkendelse af den sorg, som forældre oplever, når de mister et barn og ikke mindst af vigtigheden af, at de sikres faglig og professionel hjælp. Det er samtidig en anerkendelse af det arbejde og de faglige tilbud, som vi har til forældre, som mister spædbørn, og som vi gennem årene har specialiseret og udbygget for at sikre forældrene bedst muligt. Som direktør er jeg taknemmelig for den tillid, som politikerne viser os både på forældrenes og vores organisations vegne. Vi går til opgaven med ydmyghed. Det bliver en spændende tid, og vi glæder os til de nye udfordringer.”
Der har ikke tidligere eksisteret et fagligt specialiseret og professionelt straks tilbud til forældre, som mister større børn. Det til trods for at vi ved, at forældrenes traumegrad og krise er alvorlig. Hvor ca. 10% af normalbefolkningen udvikler reaktioner svarende til kompliceret sorg, så har studier vist, at forældre, der mister et barn, har 58% risiko for at udvikle disse reaktioner.
”Jeg er meget glad for at høre, at der er afsat midler til denne indsats målrettet os forældre, der mister større børn. Da jeg mistede min søn, Lasse, på 15 år, var der ingen hjælp,” fortæller Pernille Møller Jensen. Hun står bag det borgerforslag, der ligger til grund for den nye, udvidede sorgorlov, der trådte i kraft 1. januar 2021. ”Der var ikke nogen, der kom og fortalte mig, hvad jeg kunne gøre. Efter en uge begyndte jeg at google, hvem der ellers havde mistet, fordi jeg ikke vidste, hvad jeg ellers skulle stille op. Jeg manglede, at der var nogen, som ringede til mig, og sagde, at det var okay at være ked af det, og som kunne tilbyde mig terapeutisk hjælp eller en sorggruppe. I virkeligheden kunne jeg godt have tænkt mig, at der fandtes et sted, hvor man kunne finde oplysninger og få hjælp til det hele. Det gjorde der ikke, da Lasse døde,” slutter Pernille Møller Jensen.
I foråret 2021 begynder tilpasningen af de eksisterende tilbud til den nye, bredere forældregruppe. Det betyder, at Forældre & Sorg – Landsforeningen Spædbarnsdød i løbet af 2021 kan tilbyde forældre, som mister et barn på op til 21 år, et professionelt, terapeutisk tilbud bestående af gratis rådgivningssamtaler, sorgseminar, sorggrupper samt bøger og pjecer med praktisk information. Derudover vil det allerede eksisterende tværsektorielle og -organisatoriske samarbejde med hospitaler, forskere m.v. blive udvidet. Ligesom tilbuddet om rådgivning til arbejdspladser bliver gældende for alle med en medarbejder fra forældregruppen. Endeligt er det planen at øge antallet af uddannede frivillige medarbejdere fra de nuværende 60 til 90.
Direktør og kontaktperson i Forældre & Sorg – Landsforeningen Spædbarnsdød
Rymarksvej 1
2900 Hellerup
E-mail: birgitte@spaedbarnsdoed.dk
Mobil: 2072 1224