Børn og unges trivsel lider under urealistiske og uopnåelige skønhedsidealer. Drengene synes typisk, de er for tynde, mens pigerne synes, de er for tykke. Pigerne har det værst.
Under halvdelen af piger i 6. klasse er tilfredse med deres krop. Hver tredje pige redigerer altid, tit eller en gang imellem de billeder, hun tager af sig selv, inden hun deler dem med andre. Og stadig færre børn har lyst til at gå i bad sammen med deres klassekammerater.
Med projektet ‘Spejlven’ vil Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade og Anti Doping Danmark gøre op med børn og unges urealistiske forestillinger om den perfekte krop, som tynger deres selvværd.
Samtidig vil organisationerne klæde forældre og fagpersoner som f.eks. lærere, sundhedsplejersker, pædagoger og trænere i foreningsidrætten på til at tale med børn og unge om sundhed og kropsidealer.
”Alt for mange børn og unge i Danmark mistrives og er kede af deres udseende.
Uopnåelige skønhedsidealer på bl.a. sociale medier har en afgørende betydning for, hvordan børn og unge mennesker ser på sig selv i dag. Men de voksne i børns og unges liv kan også være med til at forværre følelsen af ikke at være god nok, og derfor er aktiviteterne også rettet mod de voksne,” siger Laila Walther, direktør for Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade.
”Voksne har et ansvar for at skabe rammer, hvor børn og unge trygt kan tale om kroppen. Børn og unge mennesker har brug for voksne omkring dem, som sætter fokus på, hvad kroppen kan, ikke hvordan den ser ud, og som lærer dem, at kroppe er og skal være forskellige. Børn og unge skal blive ved med at have lyst til at være fysisk aktive sammen både i skolen og i fritiden, og de skal ikke få ondt i maven over at skulle bade sammen bagefter,” siger Lisbeth Jessen, direktør for Anti Doping Danmark.
Skoler i hele landet kan nu gratis tilmelde sig et forløb, hvor elever i 6. klasse gennem workshops og undervisning bliver udfordret på deres forestillinger om den sunde krop.
Samtidig vil forældre og fagpersoner få redskaber til at tale med børn og unge om sundhed og kropsidealer.
Læs mere på lmsos.dk/spejlven