Det var en meget veltilrettelagt og intens konference med mange spændende oplæg om både kvinder og mænds reaktioner før og efter fødslen samt forskellige måder at hjælpe ramte forældre og børn på.
Blandt mange spændende oplæg var vi særligt optaget af ”Mødres forestillinger om lykke”, som sygeplejerske, cand.mag. i pædagogik og sundhedsfremme Ida Storm, fra Center for Børneliv fortalte om ud fra hendes speciale. Vi har valgt at fortælle om dette emne, fordi vi arbejder med kvinder med efterfødselsreaktioner, og derfor ofte møder problemstillingen i vores egen praksis.
Ida Storms undersøgelse er baseret på interview med seks danske kvinder, der alle har deltaget i støttegrupper for mødre med efterfødselsreaktion. Studiet viser, at kvinderne forventer, at lykken automatisk følger med det at blive mor. Hvis lykken udebliver, får kvinderne skyldfølelse over ikke at leve op til forventningen og idealet om det lykkelige moderskab. Det kan medføre, at kvinderne føler sig forkerte og at deres mistrivsel skærpes, fordi de ikke kan leve op til deres egne og det vestlige samfunds normer for moderskabet, der er kendetegnet ved lykke, sundhed og selvkontrol.
Det var en hyppigt anvendt strategi blandt de interviewede kvinder at skjule deres lidelser ved at sætte en facade op over for omverdenen – også over for sundhedsplejersken, hvis den fornødne tillid i relationen manglede. Flere af kvinderne spillede også skuespil i deres traditionelle mødregrupper. I det lys kan støttegrupper til mødre med efterfødselsreaktion ses som et frirum, hvor kvinderne kan lade maskerne falde. I disse grupper kan kvinderne spejle sig i andre mødres fortællinger, hvilket normaliserer lykkens fravær i moderskabet hvorved skamfølelse og selvbebrejdelse også reduceres.
Studiet viser, at kvinderne værdsætter den skånsomme betegnelse ’efterfødselsreaktion’, som i princippet spænder over alle niveauer af lidelse i efterfødselsforløb, men som er lettere at ”bære” i mødet med omverdenen end betegnelsen fødselsdepression – en diagnose som to af de interviewede kvinder havde.
Dette oplæg giver anledning til, at vi vil sætte mere fokus på kvinders forventninger til moderskabet og til en øget normalisering af det ikke-lykkelige moderskab. Det er vigtigt, at tale med kvinderne om forventninger, når vi taler med dem både i graviditetsbesøg, vores almindelige hjemmebesøg og i særdeleshed i vores gruppeforløb for kvinder med efterfødselsreaktioner. Ida Storms undersøgelse publiceres i artikelform i næste udgave af forskningstidsskriftet Nordiske Udkast.