Spring til hovedindhold

Skærm-afhængighed?

Forfatter: Hanne Christensen, børnefysioterapeut Skanderborg Kommune, SD Og MLP Stud. formand for Dansk Selskab for Pædiatrisk Fysioterapi

Fotograf: Colourbox

Voksne skal være rollemodeller for børn i forhold til fornuftig brug af tablets og smartphones

Det er et stigende problem, at et større antal børn og unge får smerter i nakke og ryg, og flere eksperter mener, at smartphones og tablets bærer en del af skylden . Det skyldes formentlig en kultur, hvor vi bevæger os stadig mindre og sidder stille i samme position i lang tid. Vi skal ikke længere rejse os for at skifte kanal på fjernsynet, og tablets og smartphones bidrager også til den kultur. Men der er en grund til at vi kalder kroppen for bevægeapparatet. Kroppen har brug for variation og bevægelse – og det glemmer vi.

Problemet kommer, når vi sidder med foroverbøjet nakke, for jo mere vi bøjer hovedet frem, jo tungere og mere belastet bliver det at bære for vores nakke og resten af kroppen. Det er ikke et problem at sidde i yderposition i kortere tid, men længerevarende belastende stillinger kan give kroppen problemer. Når vi sidder med smartphones eller tablets, har vi en tendens til at blive optaget af det, som vi ser og vi glemmer derfor, at vi sidder uhensigtsmæssig i for lang tid.

Siden 2006 er antallet af besøgende hos landets fysioterapeuter steget med 22 procent for alle aldersgrupper og hele 61 procent for børn under 10 år ifølge Danmarks Statistik.

Den bedste forbyggende medicin for dette er god fysisk form – for jo bedre fysisk form vi er i, jo mere robust er vi i forhold til at kæmpe imod skavanker. Dertil handler det naturligvis om at finde måder, hvorpå vi kan bryde vanen med at sidde let overbøjet med bøjet nakke over vores tablets.

Jeg har lavet en række gode råd til både børn, forældre og til personale, der arbejder med børn i forhold til, hvordan vi skal undgå belastningssituationer, når vi sidder længe foran de små og større skærme.

Gode råd til børn

  • Vær bevidst om, hvor lang tid du sidder af gangen.
  • Vær bevidst om kroppens stilling – hvordan og hvor sidder du?
  • Vær bevidst om pauser – lav aktive pauser.
  • Har du siddet i lang tid – så lav noget helt andet i lang tid – der skal være balance i, hvad du laver (stillesiddende kontra kroppen i bevægelse).
  • Skift stilling ofte og lav variationer i måden du sidder, ligger eller står på.
  • Vær bevidst om hvad du laver – er det spil? eller lektier – eller? Og hvor kan jeg sidde bedst til det?
  • Alarm overfor lang nakke og bøjet hovedet i lang tid – det er ofte her man får ondt i hovedet og nakke/ ryg.
  • Lyt til kroppens signaler – gør noget ondt? Eller opstår der træthed i ryg eller nakke?

Gode råd til forældre

  • Vær rollemodel (ønsker man at børn skal begrænse tidsforbrug ved skærm og smartphones, så gå positivt forrest som de forældre, der selv begrænser sig og ikke sidder hele aftenen i sofaen med tablets eller tjekker mobil under aftensmaden. Børn gør det, som forældre gør – børn gør ikke det, som forældre siger, de gør)
  • Vær rollemodel i forhold til bevægelse og andre aktiviteter.
  • Vær opmærksom på tiden – hvor lang tid sidder barnet i samme stilling uden at bevæge sig?
  • Indret værelse eller andre rum så barnet kan sidde med tablets og skærme ergonomisk korrekt og med korrekt belysning, så barnet ikke skal ligge i seng eller sidde i en sofa i længere tid. Børn og unge bruger smartphones og tablets, PC til lektier og andet, hvor der skal være mulighed for at komme i flow – altså ikke blive forstyrret. Men her er det vigtigt, at man sidder ergonomisk korrekt og ikke får ondt i nakken og hovedet.
  • Efter længere tids fordybning, er det vigtigt at lave noget helt andet, hvor barnet er aktiv med kroppen på en helt anden måde.
  • Aktiv forældre guidning – børn er mere aktive, når forældre deltager aktivt, fremfor når børn overlades til selv at vurdere, hvad der er bedst.
  • Forældre har størst indflydelse og kontrol over barnets tidlige leveår, og dermed for at gøre deres indflydelse gældende i den tidlige livsfase. Benyt det til tidligt at få indbygget gode vaner for dig og dit barn.

Gode råd til personale, der arbejder med børn

  • Vær rollemodel over for børn – ønsker vi en bevægelseskultur eller en stillesiddende kultur? De voksne er vigtige rollemodeller for børnenes motivation og glæde ved at bevæge sig og få et fint balanceret forhold til skærme, tablets og smartphones.
  • Vær bevidst om kulturen i forhold til omgivelser – må man løbe på gangene i børnehaven, må man hoppe i sofaen – det er regelsættende for barnet, og vil have indvirkning på, hvilken erfaring barnet tilegner sig og bærer videre i leg og dagligdagen.
  • Interventioner rettet mod øget fysisk aktivitet og mindre stillesiddende tid, har en positiv effekt på længere sigt – derfor vær vedholdende og hold fast i at få skabt en god bevægelseskultur fra starten af, hvor børn er små.
  • Aktiv guidning til børn og opmuntring af personale.