Spring til hovedindhold

Ny årsrapport for det danske børnevaccinationsprogram 2017

Forfatter: Nanna Grave Poulsen Sundhedsstyrelsen

Fotograf: Sundhedsstyrelsen

Sundhedsplejens indsats er i år fremhævet under afsnit 6.

Til jeres orientering udgiver Sundhedsstyrelsen i dag den 23. april i samarbejde med Lægemiddelstyrelsen og Statens Serum Institut årsrapporten for børnevaccinationsprogrammet 2017.  Årsrapporten udgives i anledning af WHO’s European Immunization Week. Link til årsrapporten: https://www.sst.dk/da/udgivelser/2018/boernevaccinationsprogrammet-aarsrapport-2017.

Vaccinationer er en af de mest effektive måder at forebygge smitsomme sygdomme på. For at sikre en god beskyttelse af hele befolkningen er det nødvendigt med en høj tilslutning til vaccinerne i børnevaccinationsprogrammet. Med en tilstrækkelig høj tilslutning beskyttes ikke kun det enkelte barn. Det beskytter også immunsvækkede børn, der ikke kan tåle at blive vaccineret, imod smitte. Ligesom det beskytter de børn, der endnu er for små til at blive vaccineret.

Årsrapporten giver en status for, hvordan sundhedsmyndighederne arbejder med børnevaccinationsprogrammet i Danmark, herunder hvilke sygdomme som børn bliver beskyttet imod, vaccinationstilslutningen i 2017, indberettede formodede bivirkninger samt lokale kommunale initiativer til at hæve tilslutningen til programmet og enkelte vacciner.

En af de gode nyheder fra 2017 er, at tilslutningen til børnevaccinationsprogrammet fortsætter med at stige. Tilslutningen til alle vaccinationer er steget fra 2016 til 2017 – ligesom vi også så en stigning fra 2015 til 2016. Derudover er tilslutningen til vaccination imod livmoderhalskræft steget med i alt 12 procentpoint på kun ét år.

Som noget nyt har Sundhedsstyrelsen kontaktet 19 kommuner, der havde en særlig høj tilslutning til en eller flere af vaccinerne i børnevaccinationsprogrammet. Dette for at undersøge, om disse kommuner havde lokale initiativer til hæve tilslutningen. Kommunerne, der besvarede vores henvendelse, fortalte næsten enstemmigt, at sundhedsplejerskerne er særligt vigtige for samarbejdet med nybagte forældre. Forældre har stor tillid til sundhedsplejersken, og hvis hun eller han anbefaler, at man lader sit barn vaccinere, er der stor sandsynlighed for, at forældre får bestilt tid hos lægen og lader sit barn vaccinere.

Derudover er tilslutningen til DiTeKiPol-Hib-, MFR- og HPV-vaccination opgjort på kommuneniveau i bilag 5 til rapporten.

Vi håber, at årsrapporten på denne vis kan være til inspiration for andre kommunale medarbejdere og ledere.

Tak til de kommuner, som har besvaret Sundhedsstyrelsens henvendelse og derved har bidraget til indholdet i dette års rapport om børnevaccinationsprogrammet.

Læs mere om det danske børnevaccinationsprogram på Sundhedsstyrelsens hjemmeside: https://www.sst.dk/da/sygdom-og-behandling/vaccinationer/boernevaccinationsprogrammet.