Spring til hovedindhold

Fra på søndag kan også drenge blive vaccineret mod HPV

Forfatter: Sundhedsstyrelsen

HPV-vaccinen beskytter piger mod at udvikle celleforandringer, som kan føre til livmoderhalskræft senere i livet – og drengene får en god beskyttelse mod at udvikle analkræft.

Alle drenge, der fylder 12 år den 1. juli i år eller derefter, kan fra på søndag gå til lægen og få HPV-vaccinen gratis.

”Vi er glade for, at vores tilbud om HPV-vaccination nu gælder alle 12-årige børn, drenge og piger. Vi har en vaccine, der giver en god beskyttelse mod både livmoderhalskræft og analkræft – og som samtidig beskytter mod kønsvorter”, siger overlæge Bolette Søborg fra Sundhedsstyrelsen.

I forbindelse med, at drengene nu er en del af det gratis tilbud om HPV-vaccination, bliver Sundhedsstyrelsens informationsindsats om HPV-vaccination tilpasset. Indsatsen hedder nu ”Stop HPV – bliv vaccineret”, og den skal bringe information ud til forældre til både piger og drenge om HPV-vaccination og de sygdomme, som det seksuelt overførte virus HPV er skyld i. Indsatsen kører primært  på Facebook og har sin egen hjemmeside: www.stophpv.dk, hvor både forældre og sundhedsfaglige kan læse mere.

Samtidig er informationsmaterialerne (pjece og plakat) om HPV-vaccination blevet opdateret, så man får information om vaccination af både piger og drenge. Materialerne er målrettet almen praksis og andre steder, hvor forældre færdes.

HPV-vaccinen blev indført i det danske børnevaccinationsprogram i 2009, og siden da har alle piger mellem 12 og 18 år gratis kunnet modtage vaccinen. Siden introduktionen har næsten 700.000 piger og unge kvinder taget imod tilbuddet.

Pjece og plakat kan bestilles gratis her

De nye pjecer findes også på 4 andre sprog end dansk. Nemlig engelsk, arabisk, somali og urdu. Disse pjecer kan også bestilles gratis via ovenstående link.