Spring til hovedindhold

Athenaprisen 2021

Forfatter: Tanja Corydon Therkildsen Koch

Fotograf: Carsten Lorenzen fra DSR

Tidlig opsporing af astma i Randers Kommune er det faglige indhold i indsatsen, der hædres med den faglige pris, Athena Prisen – gør verdensmål til hverdagsmål. Bag modtagerne af denne pris står sundhedsplejerske Tanja Koch og Helle Lund.

Dansk Sygeplejeråd og Bauta Forsikring står bag prisen, som blev uddelt på arbejdspladserne den 19. november med en check på 50.000 kr. til hver indsats.

1000 tak for prisen, den er vi utrolig glade for…

Jeg har de sidste uger – efter jeg fik at vide, at vi havde vundet – tænkt meget over den her indsats. Det er jo faktisk lidt utroligt, at vi bliver hædret for et stykke arbejde for noget så grundlæggende, som at være med til at sikre, at børn har de bedste muligheder for at have en vejrtrækning, der fungerer optimalt

Den vejrtrækning, som er det første, man observerer, når et lille barn er født

Den vejrtrækning, der er det afgørende for, at en menneskekrop kan fungere

Den vejrtrækning, som er det sidste vi mennesker giver slip på

Og alligevel kan det med det indblik i astmabørns liv, der følger med her indsats, føles lidt som om, vi har glemt, hvor vigtig den vejrtrækning egentlig er… og hvordan det må føles for at barn, der ikke selv kan sætte ord på det, at trække vejret igennem et sugerør i perioder…

20% af vores småbørn får stillet diagnosen astmatisk bronkitis… 10 % skolebørn har diagnosen astma… derudover siger ”Undersøgelsesprogrammet for astma hos børn og unge”, at der nok er et mørketal, der ikke er opsporet…

Derfor kan man også undre sig over, at der er så lidt fokus på den her sygdom… Den sygdom, der udover antallet af børn med diagnosen og mørketallet, også kræver 5.000 indlæggelser årligt… og faktisk de længste indlæggelser i norden… det koster penge, det udfordrer familielivet og det udfordrer barnets generelle trivsel.

Alle forældre kender og informeres ofte om de gængse børnesygdomme som ex. skoldkopper, 3-dages feber, hånd-mund-fod syge osv. De er relativt milde og hurtigt overståede… men den mest kroniske børnesygdom astma, der udfordrer det mest essentielle for vores liv – vejrtrækningen – den ved forældre, pædagoger osv. ikke ret meget om… og hvordan skal man så opspore den? og forældrene oplever at støde panden mod muren, når noget i deres mavefornemmelse siger dem, at der er noget galt, når deres barn er syg igen og igen, hoster igen og igen eller har tydeligt besværet vejrtrækning… og når diagnosen så endelig stilles, så er der alligevel utrolig lang vej til den fulde vejledning, der kan sikre de optimale betingelser for de her børn…

Men det er der ikke længere! For der er kommet en astma-indsats! Og der er virkelig brug for den!                            Det er også en af grundene til, at vi er så utroligt glade for at have vundet denne pris – for med en pris følger opmærksomhed og det håber vi virkelig på de her børns vegne, vil afspejle sig i tilbuddet til dem fremadrettet.

Ikke bare i Randers Kommune, men også andre steder i landet… så det ikke kun er i Randers, at forældrene kan få støtte til at hjælpe deres barns frie vejrtrækning på vej, men også, så det kan komme børn i andre kommuner til gode… faktisk vil vi sige, at den jo nærmest er lige til højrebenet, hvis man er så heldig, at få tildelt ressourcerne til det, at lave en ”copy paste” af vores indsats eller bare dele af den og det er vi super stolte over at kunne tilbyde, allermest på astmabørnenes vegne.

Og så er det da skønt, at vi som sundhedsplejersker også kommer på landkortet og vinder denne her pris, for er der noget vi er uddannede i og skide dygtige til, så er det tidlig opsporing, sundhedsfremme og forebyggelse, ikke bare at veje og måle børn, nej vi er med til at understøtte hele deres trivsel.

Tak for ordene Anni, for ressourcerne Louise & co., for tilliden til os Anne Lise, for samarbejdet med dagtilbuddet og for opsporingen kære kolleger.

Prisen giver et boost til vores faglighed, men allermest går den lige i hjertet, fordi vi ved, hvad den kan komme til at betyde for astmabørn fremadrettet… så vi ikke bare efter fødslen konstaterer, at der er fri vejrtrækning, men så vi fortsætter med at sikre vores børn deres frie vejrtrækning

For har man en fri vejrtrækning, så kan man mærke glæden ved aktivitet, den gode nattesøvn og det udviklende sociale samspil sammen med sine jævnaldrende og det er denne pris med til at understøtte.

Og så kan man blomstre og udvikle sig som sine jævnaldrende og det skal alle børn have muligheden for! TAK!