Spring til hovedindhold

FOF Aarhus lancerer ny podcast om amning

Forfatter: Nanna Cæcilie Thrane,

Fotograf: Kirsten Birk

Nu udkommer tredje sæson af podcasten Forælderskabelsen, som stiller skarpt på amning set i et kulturelt og historisk lys. Amning omtales ofte i sundhedsfaglige termer, men i fem episoder dykker vi nu ned i sjældent belyste sider i tematikker og spørgsmål om fx langtidsamning, amning i det offentlige rum og moderskabsidealer.

 

Når vi taler om amning, gør vi det ofte ud fra en teknisk og sundhedsorienteret vinkel, fx om gavnlige effekter, modermælkens sammensætning og korrekte måder at amme. Men amning er meget mere.

 

”Amning trækker tråde langt ind i samfundets og historiens kringelkroge. Jeg forfølger undringen over, hvordan pokker vores forståelser af amning, kroppen og moderen er opstået. Podcasten afmystificerer emner som at amme andres børn, at amme store børn og grænselandet mellem amning og seksualitet,” fortæller podcastvært Nanna Cæcilie Thrane, der er jordemoder og pædagogisk antropolog.

 

Amning er spækket med kultur

Stærke holdninger, idealer og anbefalinger florerer på de sociale medier, i mødregrupper, over kaffeslabberas og i bedstemorens velmente råd. Det er nok de færreste kvinder, der helt kan undsige sig fra at blive påvirket af holdninger til amning. Alligevel er emnet kun sjældent belyst i en kulturhistorisk vinkel.

 

”Jeg er nysgerrig på, hvorfor amning kan vække så stærke følelser. Jeg har trasket rundt i nogle temaer og fundet overraskende sammenhænge i den danske historie og udvikling. Det står klart, at amning er et værdiladet felt, som afspejler sider af samfundet, der ved første øjekast ikke synes at have med moderskab at gøre,” udtaler podcastvært Nanna Cæcilie Thrane.

 

I en collage af ekspertord og personlige beretninger fra mødre sætter Forælderskabelsen lyd på amningens betydning i Danmark. Nanna Cæcilie Thrane står i spidsen, når hun interviewer en række eksperter, der med hver sit perspektiv bidrager med nye nuancer til emnet.

 

Blufærdighed, idealer og krænkelseskultur

Frygten for at blive afvist på caféer som ammende, skæve blikke til flaskemødre og betydningen af sundhedsmyndighedernes pro-ammepolitik er på tapetet, når eksperterne tager temperaturen på amning.

 

En aktuel strømning, der særligt fremhæves i podcasten, er forståelsen af amning som en moderlig pligt, der har afgørende betydning for barnets ve og vel.

 

”Det er påfaldende, hvordan det gode moderskab forbindes med at være en god ammer. Det kan virkelig undre mig, som kender det historiske forløb og de forskellige udgaver af den gode mor, at der i dag bliver lagt meget vægt på, at kvinden ammer længe, at hun ammer selv og holder sig fra at supplere med flaske,” siger journalist og forfatter Pia Fris Laneth, der er gæst i podcasten.

 

At det er et tungt, normativt felt, kommer jordemoder og master i sexologi Camilla Tved også ind på:

”Der eksisterer en oplevelse af, at man kan amme på en rigtig og forkert måde. Jeg ser, at de som ikke formår at leve op til disse normer, de går ud med en oplevelse af at være forkert og mislykket. Det er ikke en god start på at stifte familie, som i forvejen ofte er en kaotiske proces,” beretter gæst Camilla Tved.

 

Om Forælderskabelsen

I FOF Aarhus’ podcastserie Forælderskabelsen tager vært, jordemoder og pædagogisk antropolog Nanna Cæcilie Thrane lytteren i hånden sammen med en række professionelle, bl.a. jordemødre, fysioterapeuter, søvneksperter og psykologer, som giver råd og viden.

 

I de to første sæsoner guides lytteren gennem alt fra graviditetstanker, ammeforberedelse, babys søvn, farrollen, fertilitetsbehandling, mens den nyeste og tredje sæson stiller skarpt på amningens betydning i Danmark kulturelt og historisk.

 

Lyt allerede nu til tre episoder om amning i det offentlige rum, langtidsamning og den idealiserede amning, der er tilgængelige på gængse podcastplatforme. De følgende to onsdage (29/3 + 5/4) udkommer sæsonens sidste episoder, som gør dig klogere på amningens natur og kultur samt ammeanbefalinger gennem tiden.

 

Kontakt

Nanna Cæcilie Thrane, jordemoder, pædagogisk antropolog og podcastvært i FOF Aarhus, tlf.: 2327 4267, mail: thrane.nannac@gmail.com

Malene Nees Damborg, kommunikations- og markedsføringsmedarbejder i FOF Aarhus, tlf.:  4225 8405, mail: mnd@fof-aarhus.dk