Spring til hovedindhold

Amning

Forfatter: Sundhedsstyrelsen

Fotograf: Sundhedsstyrelsen

Den sundeste ernæring for det nyfødte barn er modermælk, og amning har betydning for en lang række helbredsmæssige forhold hos både mor og barn. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn ammes fuldt, til de er omkring 6 måneder. Delvis amning anbefales til 12 måneder eller længere.

Undersøgelser viser, at stort set alle danske kvinder ønsker at amme deres barn fra fødslen, men at kun ca. 55 % ammer fuldt ved 4 måneder.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at spædbørn ammes fuldt, til de er omkring 6 måneder, hvor spædbarnet skal introduceres til skemad. Delvis amning anbefales til 12 måneder eller længere, hvis mor og barn trives med det. Dette er i overensstemmelse med WHO’s anbefalinger på området.

Amning – en håndbog for sundhedspersonale

Miljøfremmede stoffer i modermælk

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man ammer sit barn, selvom en række giftstoffer fra forureningen af vores miljø udskilles i modermælken. Siden år 2020 har der bl.a. været meget i medierne om PFAS. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man ammer selvom PFAS overføres til barnet med modermælken, da der er mange gavnlige effekter af amning for både mor og barn.

læs mere