Hjernetumorer hos børn og unge er svære at diagnosticere, da symptombilledet er uspecifikt og med stor variation. To tredjedele af tiden fra symptom til diagnose er i perioden efter første kontakt med sundhedssektoren. Forskere tilknyttet de børneonkologiske afdelinger har derfor i samarbejde med en række specialer udviklet beslutningsstøtteværktøjet hjernetegn.dk. Hjernetegn.dk skal støtte sundhedsprofessionelle i vurderingen af børn og unge med symptomer, der kan være tegn på en hjernetumor. Websitet henvender sig især til praktiserende læger, pædiatere og øjenlæger, som typisk er de første i rækken til at se et barn med symptomer, der kan være tegn på en hjernetumor. Sundhedsplejersker møder naturligvis også mange børn og kan have gavn af sitet, der giver et enkelt overblik over hvilke symptomer, man bør være særligt opmærksom på. Læs mere om symptomerne her: hjernetegn.dk.
Hjernetegn.dk: Nyt online værktøj til vurdering af børn og unge med symptomer på en hjernetumor
Hjernetumorer hos børn og unge kan være svære at diagnosticere, fordi symptombilledet er uspecifikt og med stor variation. For at støtte sundhedsprofessionelle i vurderingen af børn og unge, der har symptomer på en hjernetumor, har forskere tilknyttet landets børneonkologiske afdelinger udviklet hjernetegn.dk, der er et online evidensbaseret beslutningsstøtteværktøj.
I Danmark diagnosticeres årligt cirka 50 tilfælde af tumorer i centralnervesystemet hos børn og unge op til 18 år. Omkring 80 procent er fortsat i live fem år efter diagnosen, men tre ud af fire lever med moderate til svære, invaliderende senfølger så som kognitive og psykosociale problemer, hormonsygdomme, epilepsi, syns- og hørenedsættelse, samt fysiske handikaps med nedsat motorisk funktionsniveau til følge.
Værktøj til støtte i en travl hverdag
Tidlig diagnostik formodes at bidrage til et bedre patientforløb med mindre omfattende behandling og færre senfølger, men hjernetumorer diagnosticeres senere end andre tumorer hos børn og unge. En forskergruppe af læger med tilknytning til landets børneonkologiske afdelinger har udviklet et online beslutningsværktøj, hjernetegn.dk, for at støtte læger og andre sundhedsfaglige i vurderingen af børn og unge. Websitet henvender sig især til praktiserende læger, pædiatere og øjenlæger, som typisk er de første i rækken til at se et barn med symptomer, der kan være tegn på en hjernetumor.
– Der kan være symptomer, hvor mistanken sjældent opstår, måske fordi de er diffuse, fluktuerende eller forekommer monosymptomatisk. Her håber vi, at hjernetegn.dk kan fungere som en støtte til vurderingen af børn og unge i en travl hverdag, fortæller Louise Tram Henriksen, ph.d. og afdelingslæge på afdelingen Børn og Unge på Aarhus Universitetshospital og en af forskerne bag indsatsen.
Diagnosticeringen er svær, da symptombilledet er uspecifikt og varierer alt efter tumorens placering og barnets alder. Symptomer som hovedpine, kvalme, opkastninger, epileptiske anfald, adfærdsændringer og vækstforstyrrelser kan alle være symptomer ved en hjernetumor, men i den diagnostiske proces kan de tolkes som mere hyppige sygdomme i barnealderen.
En enkel og hurtig beslutningsalgoritme
Hjernetegn.dk indeholder en beslutningsalgoritme, der giver et hurtigt overblik over, hvornår børnene kan ses an og sendes hjem, hvornår de skal ses igen og hvornår de bør sendes til videre udredning. Desuden beskrives alle symptomer, og for hvert symptom gives anbefalinger til anamnese, objektiv undersøgelse samt særlige opmærksomhedspunkter for børn i forskellige aldersgrupper.
– Med hjernetegn.dk vil vi gerne understøtte sundhedsprofessionelle, når der kan være tvivl om, hvorvidt man skal gå videre med en udredning eller det ikke er relevant. Det kan derfor også bruges til at berolige forældre og udelukke en mistanke om en hjernetumor, siger Louise Tram Henriksen.
Websitet er udviklet med fokus på at være enkelt, overskueligt og hurtigt at navigere i. Indholdet er baseret på aktuel evidens på området og udarbejdet af forskergruppen i samarbejde med speciallæger inden for pædiatrisk onkologi, neuropædiatri, oftalmologi, og børneungepsykiatri. Almen praksis har været inddraget i udviklingen og test af værktøjet for at sikre, at det er anvendeligt i en klinisk hverdag.
Tidligere diagnostik formodes at reducere senfølger
Den tid, der i dag går fra første symptom, til et barn henvises til specialiseret udredning og behandling, kan variere fra dage til år. Præliminære data på danske børn i perioden 2015-2019 ser ud til at vise, at forsinkelse primært sker efter, at barnet har været i kontakt med sundhedssektoren første gang. Forsinkelsen findes både i primær og sekundær sektor.
– Der er brug for et værktøj som hjernetegn.dk, fordi der er forsinkelse på diagnose hos nogle børn med hjernetumorer. Det vil vi gerne ændre. Hvis den diagnostiske proces optimeres, skal man som patient ikke opleve at cykle rundt i forskellige specialer. Familierne kan få bedre forløb, hvor barnets mulighed for en mindre intensiv behandling er større. Vi forventer, at det betyder, at børnene får et bedre liv med færre senfølger, forklarer René Mathiasen ph.d. og overlæge på afdeling for Børn og Unge på Rigshospitalet, og en af forskerne bag projektet.
Ser man på børnekræftområdet generelt, er børn med hjernetumor den gruppe, som har den største andel af komorbiditet efter deres behandling. Det gør, at de ofte har svært ved at tage en uddannelse, ikke har fuld erhvervsevne og har sværere ved at etablere familie og få et liv som deres jævnaldrende.
– Vi håber, at flere læger tidligt overvejer, om symptomer hos et barn eller en ung skyldes en hjernetumor. En hjernetumor er worst case, men mistanken bør opstå, når de beskrevne symptomer forekommer. Det vil vi også gerne være med til at skabe opmærksomhed omkring, afslutter René Mathiasen.
Hjernetegn.dk er udviklet i et samarbejde mellem alle børnekræftafdelingerne i Danmark, Dansk Pædiatrisk Hæmatologisk Onkologisk Selskab, Kræftens Bekæmpelse, Børnecancerfonden og forskningskonsortiet 5C (Danish Collaborative Comprehensive Childhood CNS tumor Consortium).
Find og brug værktøjet her: Hjernetegn.dk
Kontakt- og talsperson:
Baggrund og fakta
Om hjernetegn.dk
Hjernetumorer og behandling
Tabel: Antal tilfælde af hjernetumorer i perioden 2003-2020 blandt 0-19-årige fordelt på alder
Alder | Antal patienter (%) |
0-4 år | 396 (34) |
5-9 år | 253 (22) |
10-14 år | 154 (13) |
15-19 år | 350 (31) |
I alt | 1153 (100) |
Symptomer og udredning
Senfølger
Forskergruppen bag består af:
Referencer
Kathrine Synne Weile,
tlf. 29279265