Spring til hovedindhold

Nordisk Samarbejdsmøde fredag den 23. – lørdag den 24. september 2023.

Forfatter: Tine Lohmann

Fotograf: Susanne Lucke

21 sundhedsplejersker og børnesygeplejersker var samlet på Hotel Tivoli i København. Der var deltagere fra Danmark, Sverige, Norge, Island, Færøerne og Finland. Det var fantastisk at møde nordiske kolleger fra både sygehuse og sundhedsplejer i Norden.

 

Fredag var vi på besøg på børnehospice Lukashuset i Hellerup, hvor vi i to timer hørte om deres arbejde.

Det var rigtig interessant og spændende at høre om.

Det er virkelig nogle ildsjæle, der arbejder der.

 

De fleste tror nok, at et Hospice er for døende børn. Det er det ikke. Der er også kronisk syge børn, der kommer på en form for rekreation med deres forældre. Lukashuset arbejder med aflastning og lindring for børn og unge fra 0-18+ med livsbegrænsende, livstruende eller uhelbredelig sygdom med behov for tværfaglig, specialiseret palliativ indsats.

 

Der er både ansat sygeplejersker, fysioterapeut, overlæger i pædiatri, overlæger i palliation og pædagoger, psykolog, præst, socialrådgiver, hospitalsklovn og huskunstner. Der er frivillige tilknyttet Hospice, hvilket betyder rigtig meget for børnene og forældrene – de pynter op, bager og har helt almindelige hverdags samtaler med børn og forældre.

De er også gode i forhold til søskende, der er på besøg.

 

De meget syge børn bliver tilset af deres læge fra Rigshospitalet, så det er en læge, der kender barnet og barnets sygdomsforløb, hvilket er meget betryggende for børn og forældre, men også for personalet.

 

Familierne bor på to relativt små stuer og så er der et fælles rum, hvor de kan spise og se TV og være sammen med andre børn.

 

Personalet gør alt hvad de kan for at børnene får nogle gode oplevelser. Så selv meget syge børn, hjælper de til, at forældrene kan tage dem med på tur, hvis det er det, de gerne vil.

Personalet arbejder også meget med forældrene i forhold til, at de måske skal miste deres barn. De hjælper dem med at håndtere de svære følelser, der følger med.

 

Alt i alt var det en fantastisk oplevelse at møde de engagerede mennesker, der brænder for deres arbejde.

De fortalte uafbrudt i to timer, så ikke et “øje var tørt”.

Der kommer en artikel om Lukashuset i Sundhedsplejersken senere, hvor I kan læse mere.

Ellers på www.sanktlukas.dk/bornehospice

 

Tine Lohmann

Sundhedsplejerske

Medlem af bestyrelsen

Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker