Spring til hovedindhold

Chat – regler og råd

At chatte er nu helt almindelig for børn helt fra 4. klasse

Det Kriminalpræventive råd og Red Barnet har forfattet 5 gode råd til voksne om hvordan de kan støtte deres børn.

Sæt grænsen

Børnene skal vide, at de selv sætter grænsen. Det er derfor vigtigt, at de lærer at mærke efter inden i sig selv, så de ikke lader sig lokke til noget, der føles forkert. Børnene skal lukke ned for computeren eller slukke mobilen, hvis en samtale bliver mærkelig, sexfokuseret eller truende.

Mød aldrig en chatven alene

Det er vigtigt, at børnene føler, at de kan fortælle dig eller andre voksne omkring sig om bekendtskaber på nettet. Så er der større sandsynlighed for, at børnene inddrager en voksen i overvejelser om at mødes med en chatven e.l.

Afgiv ikke personlige oplysninger

Det kan ende dårligt, hvis børnene giver en fremmed sit navn, adresse, telefonnummer, email eller et foto. Det er vigtigt, at de lærer ikke at afgive personlige oplysninger.

Reager og gem beviserne

Hvis børnene oplever en ubehagelig situation, skal de reagere på det. De skal vide, at det er vigtigt at gemme beviserne. Det kan være kopier af chatsamtalen, sms-beskederne e.l.. Disse beviser gør det lettere for dig og evt. politiet at hjælpe.

Tal med en du stoler på

Mange børn føler ikke, at de kan snakke med deres forældre eller andre voksne om internettet eller mobiler, fordi de voksne ikke ved så meget om det. Det er vigtigt, at børnene føler, at du alligevel godt kan hjælpe, og at du er til at snakke med, hvis de har oplevet noget ubehageligt.