Nøglehullet er et officielt ernæringsmærke, der skal gøre det nemmere for danskerne at finde de sundere fødevarer på hylderne i supermarkedet. Nøglehullet findes på mælk, yoghurt, olie, fisk, kylling, nogle færdigretter, frugt, bær, grønsager, brød, mysli, pasta og mel. Vælger du produkter med Nøglehulsmærket, når du køber ind, gør du det nemt for dig selv at leve efter de officielle kostråd.
Produkter med nøglehulsmærket lever op til et eller flere af følgende krav
Nøglehulsmærket findes i både grønt og sort. Mærket er et registreret varemærke, hvilket betyder, at der er krav til mærkets udseende. Der er ingen forskel på, om varen har et grønt eller sort mærke. Et Nøglehulsmærke – uanset farve – vil altid betyde et sundere valg inden for en given varegruppe.
Nøglehullet er et officielt nordisk ernæringsmærke, som producenterne kan sætte på deres produkter, hvis de lever op til kostanbefalingerne og er blandt de sundere varer inden for deres kategori. Kravene, der skal opfyldes, er fastsat af de nordiske myndigheder i fællesskab. Fødevarer med Nøglehulsmærket indeholder mange fibre og fuldkorn og har et mindre indhold af fedt, umættet fedt, sukker og salt. Nøglehulsmærket gør det nemt for forbrugeren at vælge de sunde produkter – uden først at skulle læse hele varedeklarationen.
Nøglehulsmærket har været anvendt i Sverige i 20 år. 74 % af de svenske forbrugere kender mærket. 72 % af de svenske forbrugere mener, at nøglehulsmærket gør det lettere for dem at vælge de sunde produkter frem for de usunde.
Det overordnede formål med at indføre Nøglehullet er at mærkningsordningen kan bidrage til at fremme sunde kostvaner i befolkningen. Nøglehullet skal gøre det nemmere for forbrugerne at vælge sundere fødevarer når de handler og bidrage til udvikling af flere sundere produkter.
Ifølge kostundersøgelserne får danskerne for meget fedt, herunder mættet fedt, sukker og salt, og for få kostfibre. Spiser vi sundere vil det kunne reducere risikoen for bl.a. hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og andre livsstilssygdomme.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at danskerne lever efter de officielle kostråd og spiser mere frugt og grønt, fisk, kartofler og fuldkornsprodukter og holder igen med sukker og fedt især fra kød og mejeriprodukter. Sociale forskelle i kostvaner bidrager til ulighed i sundhed. Nøglehullet er et symbol, som gør det nemmere at sammensætte et sundt og varieret måltid, og det kan bruges af alle. Det kræver ikke viden om ernæring eller det danske sprog.
Revideret 13.11.16 Susanne Rank Lücke