Spring til hovedindhold

Skyl frugt og grønt før du spiser det

Hvert år giver frugt og grønt, især fra udlandet, både opkast og diarré hos forbrugerne, på grund af bakterier og virus. Fødevarestyrelsen vil derfor lære forbrugerne at blive bedre til at skylle frugt og grønt – bl.a. med en lille hygiejne-gyserfilm.

Bakteriernes vej til frugt og grønt

Når flere og flere mennesker bliver syge af frugt og grønt, skyldes det blandet andet, at man især i eksotiske lande kan finde på at vande og skylle frugt og grønt med vand, der indeholder rester af afføring fra mennesker og dyr. Smitten kan også skyldes dårlig håndhygiejne hos de, der høster på marker og i plantager. Så selv om frugten eller grøntsagerne ser rene og pæne ud i butikken, kan du godt blive syg af at spise dem.

Spis masser af frugt og grønt – men skyl det!

”Spiseklar frugt og grønt bør ikke indeholde bakterier og virus. Men flere eksempler på sygdomsudbrud dokumenterer, at det er vigtigt, at forbrugerne ved, hvordan de skal håndterer fødevarerne,” forklarer specialkonsulent i Fødevarestyrelsens kontor for mikrobiologisk fødevaresikkerhed Annette Perge.

Hendes to enkle råd lyder

  • Skyl frugt, salat, spirer, gnavegrønt og krydderurter grundigt, inden du spiser det råt.
  • Giv babymajs og sukkerærter et kort opkog, før du spiser dem.

”Babymajs og sukkerærter er produkter som man typisk enten koger eller dybsteger i oprindelseslandet. Men når vi her i Danmark spiser babymajs og sukkerærter rå, som snacks eller i en salat, stiller det større krav til produkternes hygiejniske standard,” siger Annette Perge.

Revideret 13.11.16 Susanne Rank Lücke