Hvert år giver frugt og grønt, især fra udlandet, både opkast og diarré hos forbrugerne, på grund af bakterier og virus. Fødevarestyrelsen vil derfor lære forbrugerne at blive bedre til at skylle frugt og grønt – bl.a. med en lille hygiejne-gyserfilm.
Når flere og flere mennesker bliver syge af frugt og grønt, skyldes det blandet andet, at man især i eksotiske lande kan finde på at vande og skylle frugt og grønt med vand, der indeholder rester af afføring fra mennesker og dyr. Smitten kan også skyldes dårlig håndhygiejne hos de, der høster på marker og i plantager. Så selv om frugten eller grøntsagerne ser rene og pæne ud i butikken, kan du godt blive syg af at spise dem.
”Spiseklar frugt og grønt bør ikke indeholde bakterier og virus. Men flere eksempler på sygdomsudbrud dokumenterer, at det er vigtigt, at forbrugerne ved, hvordan de skal håndterer fødevarerne,” forklarer specialkonsulent i Fødevarestyrelsens kontor for mikrobiologisk fødevaresikkerhed Annette Perge.
”Babymajs og sukkerærter er produkter som man typisk enten koger eller dybsteger i oprindelseslandet. Men når vi her i Danmark spiser babymajs og sukkerærter rå, som snacks eller i en salat, stiller det større krav til produkternes hygiejniske standard,” siger Annette Perge.
Revideret 13.11.16 Susanne Rank Lücke