Spring til hovedindhold

Sådan gør du, hvis du slår en tand ud

Har du eller dit barn knækket en blivende tand?

Find tandstumpen og bring den med til tandlægen opbevaret fugtigt fx i mælk. Det er meget ofte muligt at lime tandstumpen på igen.

Har du eller dit barn slået en blivende tand løs/skæv?

Hvis en eller flere tænder er slået løse eller skæve, skal du så hurtigt som muligt tage til tandlægen. Hvis det er dit barn, der har slået en tand løs/skæv, så lad ikke barnet rive i eller rokke med tanden – heller ikke med tungen – og gør det heller ikke selv, da dette kan gøre mere skade end gavn.

Har du eller dit barn slået en blivende tand ud?

  1. Find tanden. Husk at der kan ligge stumper af tanden i munden.
  2. Sæt tanden op på sin plads igen, hvis det er muligt. Jo hurtigere tanden kommer på plads igen, jo større chance er der for, at den vokser fast igen.
  3. Hvis det ikke er muligt at sætte tanden på sin plads igen, er næstbedste mulighed at opbevare tanden i munden mellem fortænder og læbe. Ellers kan du lægge tanden i mælk, men undgå postevand og kontaktlinsevæske.
  4. Rør ikke tandroden, idet skader på tandroden forringer mulighederne for heling.
  5. Kontakt din tandlæge.

Har dit barn slået en mælketand ud?
Har barnet slået en mælketand ud, er det vigtigt, at du ikke forsøger at sætte den udslåede tand op igen. Ellers risikerer du at gøre skade på den nye blivende tands udvikling. Hvis du ikke står med tanden i hånden, skal tandlægen med et røntgenbillede afgøre, om tanden vitterlig er slået ud. Oftest er den faktisk slået op i kæben. Kontakt derefter barnets tandlæge.

Sker skaden uden for tandlægens åbningstid?

Find tandlægevagten og tandskadevagten i din region på Tandlaegeforeningen.dk